Armoede in Tienen: het verhaal van 5 sterke vrouwen

oktober 1st, 20119:35 am @

1


Armoede in Tienen: het verhaal van 5 sterke vrouwen

Het aantal kinderen dat in Vlaanderen in armoede wordt geboren, is de voorbije twaalf jaar niet minder dan verdubbeld. Vandaag leeft één op acht Vlaamse gezinnen in armoede. De economische crisis maakt nieuwe slachtoffers en hakt nog eens dubbel in op wie al in armoede leeft.

Ondanks de goede voornemers tijdens het Europees jaar van armoede en sociale uitsluiting in 2010, werden er maar weinig resultaten gehaald. Niet genoeg, niet blijvend, niet structureel. De gelaagdheid van ons politiek systeem – van lokale overheid over Vlaanderen en België tot Europa – maakt het er niet makkelijker op. Welke overheid neemt immers welke bevoegdheid op zich?

De Potterij - Jeroen Geladé

Mensen in armoede verenigingen zich daarom steeds vaker. Ook in Tienen zetten ze de stap en verenigden ze zich in Erm ’n Erm, een Vereniging Waar Armen het Woord Nemen. Ze hebben beslist om, stap voor stap, komaf te maken met het taboe en de schaamte.

Samen met vier fotografen van opgewekTienen (Jannes de Leest, Lien Geysenbergs, Jeroen Geladé en Roelof Pantjes) en medewerkers van RISO Vlaams-Brabant doorkruisten ze hun stad. Vijf vrouwen vertelden wat het betekent om in armoede te leven. Foto’s en stukken van hun levensverhaal zijn opgenomen in de onderstaande publicatie en geven armoede in Tienen een gezicht en stem.

Lien Geysenbergs

OpgewekTienen en RISO Vlaams-Brabant zijn ervan overtuigd dat armoede zichtbaar maken een eerste positieve stap is voor een samenwerking tussen mensen in armoede en het beleid.

Weer weten?

  • OpgewekTienen: opgewekTienen@opgewekTienen.be of 0498 68 44 10 (Philippe Liesenborghs)
  • RISO – Erm ‘n Erm: Louis Steegmans en Kristin De Ceuster, Grote Bergstraat 21 (Tienen), 016 78 14 10

Tekst: Dirk Masquillier, coördinator RISO Vlaams-Brabant

Lees ook ‘Opening fototentoonstelling kansarmoede’

Roelof Pantjes

Foto bij bericht: Jannes de Leest

Contactgegevens fotografen

  • Jannes de Leest: jannesdeleest@hotmail.com
  • Roelof Pantjes: roelofpantjes@gmail.com, glamournet.net
  • Lien Geysenbergs: liengeysenbergs@gmail.com
  • Jeroen Geladé: jeroengelade@hotmail.com