Figuranten gezocht voor ‘Feestelijke Intrede’ Kweikersdag

juli 20th, 20179:42 am @

0


Figuranten gezocht voor ‘Feestelijke Intrede’ Kweikersdag

10 oktober is een symbolische datum voor de stad Tienen. In 2015 ging op deze datum de eerste Kweikersparade uit in het teken van 1.000 jaar stadsrechten. In afwachting van de volgende editie in 2020, wordt jaarlijks de Kweikersdag gevierd. OpgewekTienen en de stad Tienen zijn hiervoor op zoek naar figuranten tussen 6 en 20 jaar voor de ‘Feestelijke intrede’.

Op 10 oktober ’15 ging de eerste Kweikersparade uit. Het moment staat in vele Tienenaars hun geheugen gegrift. En gevoel van fierheid heerste in de hele stad, met reden. Samen met de stad Tienen, maakte OpgewekTienen er een spektakel van met meer dan 400 figuranten, de grootste drakenreus van Europa en 10.000 toeschouwers.

De volgende Kweikersparade wordt gepland in 2020, maar om het vuur warm te houden, werd 10 oktober officieel uitgeroepen tot ‘Kweikersdag’. De Kweikersdag is nu dé officiële feestdag van onze stad die elk jaar opnieuw gevierd wordt, telkens op een andere locatie, met de Kweikersparade om de 5 jaar als hoogtepunt.

Voor de editie van 2017 is de keuze gevallen op de stationsomgeving. Het programma blijft voorlopig een goed bewaard geheim, al wordt er alvast een tip van de sluier gelicht. Voortaan zal er telkens een kleine optocht gehouden worden en zullen de Tiense reuzen hun ‘Blijde intrede’ maken. Zo willen we de herinnering aan de Kweikersparade levendig houden en het fierheidsgevoel verder aanwakkeren.

Om kinderen en jongeren te betrekken bij de optocht, wordt er per leeftijdscategorie een apart tafereel uitgewerkt, volledig gekostumeerd. Jaar na jaar wordt dit verder uitgebouwd zodat de kinderen en jongeren als het ware ‘meegroeien’ met de stoet en, wie weet, ooit zelf de reuzen op hun schouders zullen dragen.

Heb jij zin om mee te lopen? Lijkt dit iets voor jouw (klein)kinderen? Goed nieuws, want we zoeken figuranten tussen 6 en 20 jaar! Geef een seintje via kweikersdag@tienen.be. De optocht gaat uit op dinsdag 10 oktober ’17 vanaf 20.00 uur en duurt ongeveer een uurtje. Het vertrek wordt voorzien op de Grote Markt. We verzamelen omstreeks 18.00 uur.

Blijde intrede Kweikersdag
Dinsdag 10 oktober ’17
Vertrek om 20.00 uur op de Grote Markt
Info en inschrijving figuranten: kweikersdag@tienen.be