LEGO in Tienen?

juli 5th, 20128:00 am @

2


LEGO in Tienen?

LEGO bestaat al sinds de jaren vijftig als het plastieken blokje dat we vandaag kennen. De naam van het speelgoed is afgeleid van het Deense ‘LEg GOdt’. Letterlijk vertaald is dat: speel goed. Hele generaties kinderen hebben met de creatieve blokjes gespeeld. Kastelen gebouwd en weer afgebroken. Ganse steden ontworpen op de eettafel om ze ’s avonds weer op te bergen wanneer vader thuis kwam van het werk en moeder het eten op tafel zette. LEGO zal voor velen onder ons pure nostalgie zijn, een herinnering aan een speelse jeugd. Een fragment van de periode toen creativiteit en fantasie ons nog niet vreemd was geworden.

Ondertussen is LEGO al uitgegroeid tot een fenomeen dat veel verder gaat dan alleen maar de blokjes. Er bestaan verschillende thema’s rond het speelgoed, zoals Star Wars, Harry Potter, Batman, en zo kan je nog wel even doorgaan. Op je XBOX, Playstation of Wii vind je LEGO Indiana Jones en LEGO Lord of the Rings en in je lokale speelgoedwinkel kan je zelfs volledige LEGO-gezelschapsspelen kopen. Zoals je merkt, was en ben ik nog steeds een fan van het speelgoed. En dan vooral van de blokjes. Ook meteen de reden waarom deze column dit keer over de kleurrijke steentjes gaat.

Een paar weken geleden mailde Hilde Peeters van opgewekTienen mij. Of ik ook iets merkwaardig had opgemerkt op het Heldensquare in Tienen (onder de ‘beumkes’)? Het is namelijk zo dat er in een bepaald deel van de lage muurtjes rond het Heldensquare een klein vierkant opgevuld is met LEGO-blokjes. Wat zeg je? Juist: LEGO-blokjes. Wat moeten we daaruit afleiden? Dat een kunstenaar daar een mooi werkje gemaakt heeft om onze stad wat op te fleuren? Misschien. Maar misschien ook niet.

Ik vermoed dat de Tiense reuzen niet de enige bijzondere inwoners zijn van onze suikerstad. Naast deze ‘grote’ inwoners, hebben we in Tienen misschien ook wel heel ‘kleine’ (Deense?) inwijkelingen rondlopen. We hebben ze tot vandaag misschien nooit opgemerkt. Maar met dit kunstwerkje willen de nieuwe mini-Tienenaars zich alvast van hun beste kant laten zien. Wie weet? Of misschien is het een grapje van onze reuzen, die zelf graag met LEGO aan de slag gaan. Hoewel zij wellicht het iets robuustere DUPLO beter weten te appreciëren. Zoals ik de reuzen ken, kozen ze toch voor een uitdaging met de kleinere bouwsteentjes. Als je ’s nachts in de buurt van de Grote Markt verdacht grote schaduwen zag en vaag binnensmonds gevloek hoorde, dan was het ongetwijfeld reus Jan, die telkens weer opnieuw de kleine blokjes uit zijn grote handen liet vallen. Gemakkelijk is anders, zoveel is duidelijk.

Als rechtgeaard sci-fi-fan, kan ik natuurlijk ook de buitenaardse complottheorieën niet achterwege laten. Zijn deze blokjes onze eigenste versie van de meer bekende graancirkels? De LEGO-squares?

Wat zou er nu écht achter dit Tiense LEGO-mysterie schuilen? Weet jij waarover het gaat? Of kan je een leuker verhaal bedenken dat bij dit opmerkelijke LEGO-muurtje hoort? Laat het ons weten via www.facebook.com/tienenactueel of via www.facebook.com/fanpagina.opgewektienen.

Column zoals verschenen in ‘Tienen Actueel’ op 5 juli 2012 – http://www.tienenactueel.be/.