→ Abonneren

De Getuigen van de Reuzen

De Tiense reuzengilde  ‘De Getuigen van de Reuzen’ werd op zaterdag 9 februari 2013 uit liefde voor Tienen en haar reuzen opgericht.

De gildeleden stellen zich tot doel het bevorderen, promoten en bewaren van de Tiense reuzen en alle daaraan verbonden tradities. De gildeleden zijn allen Tienenaar in hart en nieren; van geboorte, als inwoner of ze dragen de stad in hun hart. De gildeleden zetten zich binnen of buiten de reuzengilde belangeloos in voor de reuzentraditie.

Bij toetreding zweren de nieuwe leden trouw aan de (Tiense) reuzentraditie. De eed wordt afgelegd door de Gildemeester en gaat als volgt:

  • [naam], aanvaardt gij om lid te worden van de Tiense Reuzengilde ‘De Getuigen van de Reuzen’?  Ja dat wil ik.
  • [naam],  belooft gij trouw aan de tradities van de Vlaamse reuzengilden? Ja dat beloof ik.
  • [naam], belooft gij trouw aan de Tiense reuzen en zult gij hen altijd en overal verdedigen? Ja dat beloof ik.
  • [naam] aanvaardt gij binnen de Tiense reuzengilde de taak van Pijnder/Gildegezel en zult gij deze naar  best vermogen vervullen? Ja dat beloof ik.

De Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske en Nieke en de draak Oswaldus staan centraal in de Tiense reuzengilde. ‘De Getuigen van de Reuzen’ promoten de Tiense reuzen als verpersoonlijking van de Tienenaar. De reuzengilde plaatst de reuzen opnieuw centraal in de Tiense bevolking. Ze schenkt hierbij bijzondere aandacht aan kansengroepen en werkt hiervoor samen met welzijnsorganisaties en verenigingen.

‘De Getuigen van de reuzen’ zijn de vaste dragers (‘pijnders’) en begeleiders (‘gildegezellen’). Het Tiens reuzenlied uit 1928 van Frans Gys en Paul Dorson is het officiële lied van de Tiense reuzen. De Reuzengilde van Bolderberg uit Heusden-Zolder is de petergilde.

Je kan de Tiense Reuzengilde contacteren via opgewekTienen@opgewekTienen.be

Meer info over reuzengilden

De Tiense pijndersploeg

De Tiense reuzen met hun pijndersploeg – Kweikersparade 2015

Page last updated on 3 december 2017 at 09:02