Tienen Weleer: al 110 oude foto’s op één handige website

juli 31st, 20127:00 am @

4


Tienen Weleer: al 110 oude foto’s op één handige website

Een kabellift in Grimde? Een tram op de Grote Markt? Een Veemarkt met vee? Deze foto’s vind je samen met een honderdtal andere oude exemplaren nu op één handige website: www.tienen.weleer.be. We sloegen daarvoor de handen in elkaar met webontwikkelaar Frederic Hecq. Op die manier wordt de geschiedenis van Tienen opnieuw een stuk tastbaarder en toegankelijker.

Frederic Hecq ontwikkelde de website. Leuven was als eerste aan de beurt en nu volgt Tienen. Alle foto’s zijn op een interactieve kaart aangeduid waardoor je als het ware een virtuele wandeling door de oude stad kan maken. Als je je even niet kan oriënteren, toon een driehoekje de kijkrichting van de fotograaf van weleer. Je kan ook zoeken op jaartal of op straatnaam. Bij elke foto hoort een tekstje met achtergrondinformatie.

OpgewekTienen wil graag dat de Tienenaars de geschiedenis van de stad op een leuke manier kunnen (her)ontdekken. Onze reuzenwerking en de rubriek “Tien eeuwen Tienen” op deze site zijn andere lopende initiatieven in die  zin.

Historicus Jakob Ulens en kunsthistorica Diantha Osseweijer zochten de foto’s en geven de nodige achtergrondinformatie. Tienen kent een rijke geschiedenis en daar mogen we best fier op zijn. Met een foto erbij wordt elk verhaal meteen veel tastbaarder. Wist je bijvoorbeeld dat rond de Sint-Germanuskerk tot aan het eind van de 18de eeuw een groot kerkhof lag?  Of dat het bietentransport tussen het station van Grimde en de Suikerfabriek per kabellift ging. In de nabije toekomst speuren onze historici in de archieven naar andere onbekende pareltjes. De niesbuien door al dat historisch stof nemen ze er graag bij.

Wie nog oude foto’s van Tienen en de omliggende dorpen heeft, kan ze doorsturen naar tienen@weleer.be

www.tienen.weleer.be